e – Güvenlik Planımız


KARAMUSA ORTAOKULU E - GÜVENLİK POLİTİKALARI
Okulumuzda e-güvenlik politikası öğrenci, öğretmen ve velilerimizi dijital ortamda güvenli bir şekilde etkileşimde bulunmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan kurallardan oluşur. Bu politikaların, internet kullanımını ve dijital cihazların kullanımını düzenleyerek, olası siber tehditlere karşı koruma sağlamayı amaçlamaktadır.
OKULUMUZDA FOTOĞRAF VE VİDEO ÇEKİMİ YAYINLANMASI
Okulda fotoğraf veya video çekimi yapılması, öğrencilerin güvenliği ve gizliliği ön planda tutularak yayınlanır. Öğrencilerin ve ebeveynlerinin izni, paylaşımların amacı ve kapsamı, bu süreçte temel önceliklerimizdir. Okulun dijital dünyada güvenli bir ortam sağlaması, doğru prosedürler ile çocukların mahremiyetini koruması bizim için büyük önem taşır.
ÖĞRETMEN VE VELİLERE YÖNELİK E-GÜVENLİK ÖNLEMELERİ
Öğretmenlere ve velilere e-güvenlik konusunda eğitimler planlanır. Bu eğitimler, çevrimiçi tehditler, veri koruma ve güvenli internet kullanımı gibi konuları içerir. Ayrıca öğretmenler ve velilere düzenli olarak seminerler düzenlenerek, çocuklarının internet kullanımı ve güvenliği hakkında bilgilendirilir. Okulun bilgisayarlarına ve ağlarına güvenlik yazılımları (antivirüs, firewall vb.) kurularak, zararlı yazılımlara karşı önlemler alınmıştır. Güçlü şifre uygulanmalı ve kullanıcıların şifrelerini düzenli olarak değiştirmeleri önerilir.
ÖĞRENCİLERİN OKULDA CEP TELEFONU KULLANIMI
Okulda cep telefonu kullanımı, öğrencilerin güvenliğini ve odaklanmalarını koruyacak şekilde düzenlenir. Eğitimle ilgili ve acil durumlar haricinde telefonların kullanımı sınırlandırılmıştır. Öğrencilerin dijital dünyadaki gizlilik ve güvenliklerini ihlal etmemek adına dikkatli davranmaları için tedbirler alınmıştır. Okul yönetimi ve öğretmenler, öğrencilere bu konularda rehberlik yaparak ve cep telefonunun eğitim dışı amaçlarla kullanılmasını engellemiştir.
OKUL WEB SİTESİNİN YÖNETİLMESİ
Okul web sitelerinde kullanıcı hesaplarının güvenliği için güçlü şifre politikaları geliştirilmiştir. Kullanıcıların, karmaşık şifreler oluşturması teşvik edilmiş ve belirli aralıklarla şifre değiştirmeleri gerektiği vurgulanır. Şifrelerin en az 8 karakter uzunluğunda, büyük ve küçük harf, rakam ve özel karakter içermesi gerektiği belirtilir. Okul web sitemiz için güvenlik duvarı ve güncel antivirüs yazılımları kullanılır.
E-GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA
Öğrencilerimizde bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için okul içi etkinlikler düzenlenir. Müfredatımızdaki dersler maarif modeline uygun bir şekilde işlenmesi sağlanmaktadır. Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi ders öğretmenlerimiz tarafından sağlanmaktadır. Fatih projesinin yürütülmesi ve sürdürülmesi aşamasında teknolojinin etkili ve güvenli kullanımlarının sağlanması için BTK tarafından güvenli internet ağı mevcuttur.
Bu politika maddeleri, öğrencilerin dijital güvenliğini sağlamaya yönelik temel bir çerçeve sunar ve okulun dijital dünyada güvenli bir ortam yaratmasına yardımcı olur.
Okulumuzda güvenli internet duyarlılığını artırmak için her yıl öğretmen, öğrenci ve velilerle beraber çalışmalar planlanır. Yaptığımız çalışmaları e güvenlik panosuna asılmaktadır. Okulumuzda Avrupa Güvenli İnternet Günü kutlanmaktadır. Okulumuzda Çalışmalarımızı planlarken aşağıdaki portallardan faydalanır.
TÜBİTAK BİLGEM: Çocuklar ve İnternet Güvenliği https://en.bilgem.tubitak.gov.tr/en/
Daha Güvenli İnternet Merkezi (gim.org.tr) - Safer Internet Center'ın resmi sayfası. http://guvenlinet.org.tr/tr/
Güvenli Web (guvenliweb.org.tr) - çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı.
Güvenli Çocuk (guvenlicocuk.org.tr) - 13 yaşından küçük çocuklar için oyun ve eğlence portalı.
Ihbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.
İnternet BTK (internet.btk.gov.tr) - İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı.



