Yöremizin Geleneksel Çocuk Oyunları
Yöremizin geleneksel çocuk oyunları öğrencilerimizle beraber oynandı.
Çocuk oyunları, çocukların eğlenmek, öğrenmek ve sosyal becerilerini geliştirmek amacıyla oynadığı çeşitli oyunlardır. Bu oyunlar fiziksel aktiviteler, zihinsel etkinlikler ve sosyal etkileşimler içerebilir. Çocuk oyunları kültürel, geleneksel veya modern olabilir ve genellikle yaş grubuna, ilgi alanlarına ve oynandığı ortama bağlı olarak değişir. Çocuk oyunları, çocukların fiziksel gelişimlerini, zihinsel yeteneklerini ve sosyal becerilerini geliştirmek için önemli bir araçtır. Aynı zamanda, çocuklar bu oyunlar aracılığıyla eğlenir ve enerjilerini pozitif bir şekilde harcarlar.
Teknolojinin gelişmesiyle geleneksel çocuk oyunlarının yerini modern çocuk oyunları almaya başlamaktadır. Bu anlamda geleneksel çocuk oyunlarnın tanıtılması ve yaşatılması için öğretmen ve velilerin beraber hareket etmesi gerekmektedir. Karamusa Ortaokulu olarak, çocuk oyunlarının öğrencilerimiz tarafından oynanması için çaba sarf etmekte ve okulumuz bahçesinde çocuk oyunları için ayrı alanlar oluşturmaktayız. Geleneksel çocuk oyunları için de ayrıca etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Yakın zamanda okulumuz Kütüphanecilik Kulübü desteğiyle geleneksel çocuk oyunlarının tanıtılması ve oynanması ile igili çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonrasında öğrencilerimizle yöremizin geleneksel çocuk oyunları öğrencilerimizle beraber oynanmıştır. Oynanan geleneksel çocuk oyunları ile ilgili ayrıntılar şu şekildedir:
Tevş ve gok oyunu:
Öğrencilerimizle oynanan oyunlardan biri "tevş ve gok" oyunudur. Oyunumuz çok oyunculu bir oyundur. Oyunda bir ebe ve diğer oyuncular bulunur. Ebenin görevi diğer oyuncuları ebeleyip yerine bir oyuncuyu getirmek ve oyuna dahil olmaktır. Oyun için gerekli malzemeler: topa benzer ve top diye hitap edilen yuvarlak bir taş ve her oyuncu için yassı ve yuvarlarlak birer taş. Oyun aşamasında, oyun alanında bir çizgi çizilir ve çizgiden 5-10 metre uzağa yuvarlak taş konulur.
Oyuncular topun yanına dizilir ve çizgiye yassı taşlarını atarlar. Çizgiye en yakın atandan en uzak atana doğru başarı sıralaması yapılır. En uzak atan kişi ebe olur ve taşını bir kenara koyup topa yakın bir yerde bekler.
Ebe hariç diğer oyuncular çizgide sıralanır ve başarı sıralamalarına göre yassı taşlarını topa atarlar. Amaç topa vurmaktır. Topa vurulamayan taşların geri alınıp çizginin ötesine geçilmesi gerekir. Bu sırada ise ebelenmemek gerekir. Topa vururlarsa ebenin görevi taşı alıp yerine koymaktır. Ebe taşı alıp yerine koyuncaya dek diğer oyuncular yassı taşlarıyla topun üzerine koyulduğu sert zemine taşlarıyla vurup tekerlemeler söylerler. Ebe gelince taşlarıyla beraber çizginin ötesine kaçarlar.
Oyuncular yassı taşlarıyla topa vuramadıkları zaman ebelenmeden taşlarını almaları gerekir. Bunun için ebe onları ellemeden kendi taşlarının üstüne basarlar. Taşlarına bastıkları zaman ebe kendilerine dokunamaz. Taşlarını alıp güveli bir şekilde çizginin ötesine geçmek için taşlarını ayaklarının üst yüzüne ellerini kullanmadan koymaları ve elleriyle o şekilde almaları gerekir. Bu aşamada taşı yukarı fırlatıp elle tutmak suretiyle de alınması durumu olabilir. Bunu yapabilen oyuncular rahat bir şekilde çizginin ötesine geçerler.
Toke oyunu:
Oynanan bir başka oyun da "toke" oyunudur. Bu oyun 2 veya daha fazla kişiyle oynanabilen bir oyundur. Oyun için gerekli malzemeler 5 tane küçük taştır.
Oyuncular kimin önce başlayacağını kendi aralarında kararlaştırırlar. Sonrasında başlayacak olacan oyuncu bir tane taşı seçer -bu taşa baş taş denir- ve havaya fırlatır ve tutulur. Aynı anda diğer dört taşı da yere nizami bir şekilde atar. Sonrasında baş taş havaya atılır ve yerdeki taşlar önce birer birer alınır. Baş taş havaya her atıldığında yerdeki bir tane taş avuç içine alınır. Sonra taşlar iki iki, üç bir ve hepsi beraber olacak şekilde avuç içine alınır. Bu sırada herhangi bir şekilde baş taş ve diğer taşların yere düşmemesi gerekir. Düşerse oyun diğer oyuncuya geçer.
Sonrasında baş parmak ve işaret parmağı arasında boşluk kalacak şeklde bu iki parmak yere konulur. Yere bırakılan taşlar, baş taş hava atılırken bu boşluktan geçirilmelidir. Rakib oyuncu taşların geçirileceği yerde en önemli pozisyonda olan bir taşı seçer. Bu taşın hiç bir şekilde hareket etmemesi gerekir. Hareket ederse oyun diğer oyuncuya geçer.
Bütün taşlar boşluktan geçirildikten sonra taşlar havaya fırlatılır ve ters bir sekilde tutulan bir elin üstüne düşmesi sağlanır. Rakip bir tane taş seçer. Oyuncu bu taş dışındaki tüm taşları yere düşürmeye çalışır. Seçilen taşın düşmemesi gerekir.
Sonrasında iki el açık bir şekilde birleştirilir, tüm taşlar avuç içine alınır ve havaya fırlatılır. Oyuncu taşlar havadayken iki elini ters bir şekilde birleştirir ve taşların oraya düşmesini sağlamaya çalışır. Sonrasında taşlar yine havaya fırlatılır ve iki avuç içine alınır. Avuç içinde kaç taş kaldıysa oyuncu o kadar puan alır.